Mooz 3D-printer testen en controleren

Voordat we de doos geopend hadden hebben we eerst de tafel opgeruimd, omdat meerdere groepjes aan de zelfde tafel wilden werken hebben we een gedeelte van de tafel los geschoven om te voorkomen dat onderdelen door elkaar zouden raken met andere groepjes. Bij het openmaken van de doos hebben we alle onderdelen netjes naast elkaar gelegd om te kijken wat we in huis hadden. Hierbij zat ook een instructie boekje.

Assembly:

Wat we nu zien is een ‘’lege 3D-printer’’. We hebben het boekje geopend en volgens de stappen uit het boekje gehandeld. Als eerst monteren we de houder waar de filament met 2 boutjes van M3. Hierna hebben we met de bijgeleverde inbussleutels alle moertjes van de 3D-printer gecontroleerd op (hand)vastheid. Hieruit bleek dat alle boutjes goed vast zaten gedraaid. Vervolgens bevestigden we het bed (met magneten) aan de Y-as. Aan het bed zit een kabeltje die door het frame van het bed moet om vervolgens aangesloten te worden aan de Y-as. Daarna hebben we de Y-as, X-as, Z-as aangesloten met internet kabels aan de achterkant van de printerplaat (zie afbeelding 1). Nadat we de assen aangesloten hadden aan de computer van de 3D-printer, hebben we de besturing en de (print)kop aangesloten met 2 8-core cable. Als laatste hebben we de antenne in de antenne poort gedraaid.  Nadat we alles aangesloten hadden, hebben we de voeding aangesloten met een 12 Volt adapter. Nu de voeding aangesloten zit konden we de aan/uit-switch omzetten zodat de 3D-printer in gebruik kan genomen worden.

Kalibreren:

Bij het testen van de 3D-printer moeten we te werk gaan met het operation panel. het operation panel is het besturingssysteem waarmee we de 3D-printer in werking kunnen zetten. Bij dit model van Mooz zit er een touchscreen schermpje bij als besturingspaneel. Na het aanzetten van de printer zijn we begonnen met het kalibreren van de X-, Y-, Z-as en het bed. Het kalibreren hiervan hebben we zelf moeten doen via het paneelbord. Hiermee moesten we zorgen dat de printerkop op bepaalde plekken net niet raakte. Om ervoor te zorgen dat het bed de kop net niet raakte moesten we een A4 papiertje gebruiken om  er onderdoor te kunnen schuiven. Als de kop en het bed op de juiste positie stonden moesten we deze stap herhalen met de andere twee punten op het bed. Het was hierbij erg belangrijk dat het A4 papiertje niet vast kwam te zitten tussen de printerkop en het bed. Als het A4’tje te dicht op het bed zou komen te zitten, zou de printerkop het bed beschadigen. Maar als de printerkop te ver van het bed zou komen te zitten, zou de het filament niet (op de juiste plek) op het bed komen te zitten.

Dit verliep zonder problemen en zoals gehoopt.    

Testen:

Na het instellen van de juiste hoogte van de kop en het bed hebben we de kop en het bed laten opwarmen door middel van het operation panel. Na enkele minuten wachten waren deze 2 componenten voldoende opgewarmd om verder te gaan met testen. Vervolgens hebben we de rol met filament uitgepakt en het uiteinde in de printerkop gestopt. Aan de hand van het knopje op het operation panel hebben we er voor gezorgd dat de tandwielen in de printerkop het filament vastgrepen en door de verhitte printerkop duwen. Omdat de kop al warm is smelt het filament direct en word het uit de kop geperst. Zoals op de foto te zien is het filament geel, maar wat er uit de kop kwam in eerste instantie was roze. Dat verbaasde ons maar het hoorde wel. We hebben toen aan de leraar gevraagd hoe dit kon en het bleek dus dat de 3D-printer in de fabriek al was getest, maar blijkbaar met roze filament. Na eventjes doorspoelen kwam er na een tijdje geel filament uit de kop.

Besturings-app:

Ook hebben we geprobeerd om de 3D-printer via de app te besturen. Eenmaal de app gedownload lukte het niet om de app met de printer te configureren. We hebben de QR-code gescand, maar hij startte de app verder niet op. Dit zou misschien kunnen komen door de instellingen van de 3D-printer die nog niet op de juiste instellingen stonden.

We hebben verder nog geen tijd gehad in de les om te testen of de printer ook echt iets zou kunnen printen door middel van een bestand op een microSD-kaart of via de computer die met de Printer verbonden is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb